Publicado en mayo 4, 2024

Xerrades en Familia: II-» Fem un reset»

El passat dia 16 d’abril, vam tenir l’oportunitat de gaudir un nou episodi de «Xerrades en família», en aquest cas vam poder gaudir de la xerrada «Fem un reset» dirigida pel professor i psicòleg Gerard Vilanova.

La xerrada es va emmarcar en el context de la preocupació creixent que tenim els pares i els docents sobre l’ús excessiu de dispositius digitals per part dels infants, especialment des de la pandèmia.

Gerard ens va deixar veure la importància de limitar el temps que els nens passen davant les pantalles electròniques i va emfatitzar que el temps prolongat davant les pantalles pot tenir efectes negatius en el desenvolupament emocional, social i cognitiu dels infants. Va explicar que l’ús excessiu de dispositius electrònics pot afectar el son, la concentració i la capacitat dels nens per interactuar cara a cara amb els altres. A més, va advertir sobre el risc de problemes de salut mental associats amb l’ús excessiu de pantalles, com l’ansietat i la depressió.

Durant la xerrada, a través de la interacció lúdica amb el públic, Gerard va oferir directrius pràctiques als pares i va recomanar establir límits clars i consistents sobre el temps permès davant les pantalles, adaptats a l’edat i les necessitats individuals de cada infant. També va enllestir els pares a fomentar activitats alternatives com el joc a l’aire lliure, la lectura i la participació en activitats creatives.

En resposta a la xerrada, molts pares van expressar el seu interès a implementar les recomanacions del psicòleg i buscar estratègies addicionals per promoure un equilibri saludable entre el temps de pantalla i altres activitats en la vida dels seus fills i estem molt satisfets d’haver aportat el nostre granet de sorra en aquest tema tan preocupant.

*Comissió Educultura